Szikszai Ágnes

Testünk központi ízülete az SI ízület. A keresztcsontot és a csípőcsontot köti össze, szó szerint testünk középpontjában helyezkedik el. Testünk főbb mozgató izmai, a csípőtől lefelé és felfelé a medencecsontokkal vannak szoros kapcsolatban. A keresztcsontot a koponyával elöl az elülső hosszanti szalag, míg hátul, a hátsó belső hosszanti szalag köti össze és szabályozza az előre és hátra hajlást is.

Talán így már jobban érthető, hogy az SI ízület működési zavara miért van nagy hatással a porckorongsérvre, a csípő ízületre, a piriformis szindrómára, az isiászra, a légzésre, de még nyelési zavarokat is okozhat. A legtöbb ember a derékfájás hallatán azonnal a porckorongsérvre gondol, pedig számos esetben a lábba lesugárzó fájdalom, vagy a sántítás is megszűnik az SI ízület kimozgatása után.
Ez a módszer, egy Japánban zseniálisan kifejlesztett, gerinc és mozgásszervi problémák kezelése. Mára a kezelés a szigetországban nagyon elterjedt, annyira jól működik, hogy az egyik leghatékonyabb kezelések közé tartozik.

A kezelés lényege, hogy a keresztcsont és a csípőcsont közötti ízületet (SI ízület) kimozgatjuk, feloldjuk az ízületben keletkezett feszültséget, ez által csökken vagy teljesen megszűnik a derékfájás. Hakata professzor szerint (aki ezt a kezelést kifejlesztette Japánban) az esetek többségében az SI ízület blokkolva van, nem jól működik, és ez okozza a derékfájást. Sok esetben gerincsérv műtét után sem múlt el a derékfájás, ezért kezdték kutatni a fájdalom okát. Arra jutottak, hogy az SI ízület nem megfelelő működése okozta a fájdalmat. A kezelés abban segít, hogy az ízület kimozgatásával, a működési zavart megszüntessük.
A kezelés nem csontkovácsolás, közben 2-3 mm-t mozdítunk az ízületen, valóban teljesen fájdalommentes és viszonylag rövid ideig tart. A pácienseket sem terheli meg, mert rendkívül finom kezelés, ezért szinte bárkinél segíthet.